Perito Moreno gletsjer en El Chalten

posted in: Blogs, Patagonië | 3

We waren naar El Calafate gereisd voor de grootste ‘attractie’ in de omgeving daar: de Perito Moreno gletsjer, een megagrote gletsjer van 14 km lang, 5 km breed en wel 50 tot 60 meter hoog. Eerst zijn we met een boot langs de gletsjer gevaren en daarna zijn we over een soort van plateau gelopen langs de gletsjer. Iedere 20 minuten ongeveer valt er een stuk vanaf, en we hadden geluk dat er twee grote stukken afbraken terwijl wij stonden te kijken, die een hele grote plons en hoge golven veroozaken, echt heel indrukwekkend. Het lijkt dan net of het hard onweert maar het is toch echt het brekende ijs dat het geluid maakt. Je bent ook steeds bang om door te lopen naar een volgend uitzichtpunt omdat je net zult zien dat er een groot stuk afbreekt, nét op het moment dat je je omdraait…

Vanuit El Calafate zijn we, nog steeds samen met Debby en Ruud, doorgereisd naar El Caltén, de trekkinghoofdstad van Argentinië, met als hoogtepunten de bergen Fitz Roy (‘Fritsie’) en Cerro Torre. Het uitzicht onderweg is heel apart. In feite rij je uren door de droge dorre pampa, en heb je niet het idee dat je ooit weer bergen en sneeuw zult zien. Wanneer je in de buurt van El Chaltén komt, doemen de bergen vanuit het niets ineens op. Ons plan was om hier ook weer een meerdaagse tocht door de omgeving te gaan maken. We hadden al eerder gehoord dat niet de regen maar de wind je grootste vijand kan zijn bij het wandelen, en dat hebben we hier (voor het eerst deze vakantie!) in levende lijve mogen ondervinden. De eerste wandeldag waaide het zo vreselijk hard dat al het zand van het pad waar we over liepen opstoof en we ons constant om moesten draaien om geen zand in onze ogen te krijgen. Het pad was ook erg open en weinig beschut, waardoor we zó veel last hadden van de wind dat we besloten terug te keren naar de laatste camping die we tegen waren gekomen, in plaats van door te lopen naar de camping die we oorspronkelijk bedacht hadden. Bij het meer bij de camping spatte het water zo hoog op dat het regenbogen veroorzaakte, wel heel mooi. We hadden ons voorbereid op een stormachtige nacht, maar gek genoeg ging de wind in de loop van de middag volledig liggen en werden we zelfs de volgende ochtend wakker met een heldere hemel en een erg mooie zonsopgang bij het meer met zicht op Fitz Roy. Super! De tweede dag was een mooie wandeldag, met superuitzichten en mooi weer. Het was een pittige klim naar het uitzichtspunt van Fitz Roy aan het meer, maar het uitzicht was het zeker waard! Daarna zijn we doorgelopen naar Laguna Torre, waar we zicht hadden op Cerro Torre en die nacht zouden kamperen. Helaas kwam de bewolking opzetten en hebben we Cerro Torre vooral in de wolken gezien, en ook de zonsopgang de dag erna werd verpest door de lage bewolking. Toen zijn we maar teruggelopen naar El Chaltén, waar we onszelf verwend hebben met biertjes en andere lekkere drankjes. Daar hebben we ook direct afscheid genomen van Debby en Ruud, want wij reisden diezelfde avond nog terug naar El Calafate, om de volgende dag verder te gaan naar Puerto Natales (waar we nu zijn), om vandaaruit een vlucht te pakken naar Puerto Montt, Chili. Debby en Ruud pakten die nacht een bus naar Bariloche, Argentinië, en dus eindigde de gezamenlijke vakantie van 2 weken in El Chaltén. Het was echt supergezellig met z’n vieren! Wij hebben nu nog 1,5 week de tijd in het merengebied van Chili en Argentinië, waar we de boel met een huurauto gaan verkennen.

Carla & Arjen

3 Responses

 1. Esther en Roderick

  De foto’s zijn weer adembenemend. Enne wat worden jullie lekker bruin. Die wijntjes zien er ook erg lekker uit. Geniet van de meren. liefs

 2. Dorothé

  Om bij zo’n mooie zonsopgang bij Fritsie wakker te mogen worden en dat dan ook nog zo prachtig vast te leggen, is klasse! Het straalt er vanaf dat jullie genieten!
  Veel plezier die laatste weken!

 3. Brian en fritz

  Ha Arjen en Carla.
  wat een leuk verhaal, alsof we erbij waren…!
  En nog een tip voor jullie mochten jullie de tijd hebben, de villarica bij Pucon is zeker de moeite waard. Net zoals Pucon, een leuk dorpje om een paar dagen te verblijven.
  Heel veel plezier nog en bedankt voor de gezellige 2 weekjes.
  Groetjes Fritz en Brain!!!

Leave a Reply