De Beagle continued

posted in: Blogs, Ecuador-Peru | 0

De orkafamilie zagen we voor de kust van Isabela, het grootste eiland van de Galápagos. Met onze cruise varen we helemaal om Isabela heen, een supermooie route waar de meeste cruises niet komen en waar je nóg meer het gevoel hebt op het ongerepte Galápagos te zijn. Je komt dan ook langs (en op) het meest ongerepte en authentieke eiland Fernandina, waar maar één landingsplek is, om het eiland zoveel mogelijk te beschermen tegen invloeden van buitenaf. We zijn nog steeds ontzettend blij dat we deze bijzondere route hebben gekozen.

De dag na de orka’s starten we de dag bij punta Vicente Roca, het meest noordelijke puntje van Isabela. Daar gingen we eerst snorkelen en daarna een dinghy ride langs de rotsen. Het was wel duidelijk dat we aan de open zee zaten want het snorkelen was super, maar wel vreselijk koud. Het water was maar 18 graden :o (hetzelfde als je in Nederland maximaal krijgt in de zomer). Het voordeel daarvan is wel dat er best wel wat bijzondere dieren zitten, in en rond het water, zoals de flightless cormorand (aalscholver), een vogel die heel lang geleden verleerd is om te vliegen, en nu dus alleen maar zwemt (die beesten zijn echt supersnel!) en op de rotsen hopt. Het is wel schattig dat hij wel nog (korte) vleugels heeft en daar regelmatig flink mee flappert. Heeft totaal geen zin, maar ziet er wel leuk uit.

Op Punta Vicente Roca zaten ook superveel zeeschildpadden. Waar we op het eiland Genovesa struikelden over de vogels konden we hier onder water niet om de schildpadden heen. Het is dat je weet dat het een bedreigde diersoort is, want afgaande op wat we hier zagen zou je dat niet denken. Er zwommen er soms letterlijk twintig schildpadden om ons heen. Je moest opletten niet tegen één aan te botsen. Met de dinghy ride zagen we ook nog blue footed boobies en veel zeeleeuwen, die heel schattig in de golven aan het spelen en springen waren. Daarna voeren we om het noordelijke deel van Isabela heen naar de westkust, waar we voor anker gingen in een beschutte baai: Tagus Cove. Na de lunch gingen we ook hier weer snorkelen, en was het water net zo lekker warm :s. Brrrr, 18 graden is echt te koud als je een shorty wetsuit van 2,5mm aan hebt. Na een uurtje snorkelen voelde je je vingers en tenen écht niet meer. Gelukkig maakte de onderwaterwereld dat meer dan goed. Spelende/vissende (en razendsnelle) Galápagospinguïns, die voornamelijk aan de westkant van Isabela voorkomen omdat het water daar kouder is, flightless cormorands, marine iguanas die zeegras eten onder water, heel veel visjes en zelfs een totaal onverwachte Galápagoshaai. Een fantastisch snorkeluurtje, ondanks de temperatuur. Het scheelt dat je boven water weer snel weer opwarmt, want het is wel gewoon bijna 30 graden hier. In de late middag gingen we nog een korte wandeling maken naar een uitzichtpunt, waar we genoten van het mooie licht van de ondergaande zon en het schitterende uitzicht op het Vulkanische landschap en de oceaan. Een volle maar zeer rewarding day!

De dag erna was het tijd voor een van de highlights van de trip (vonden wij): de landing op Fernandina. Overal waar we keken zagen we marine iguanas, opgestapeld op de rotsen liggen. Een ongelooflijk bijzonder gezicht. Een korte wandeling over de noordkant van het eiland leidde ons langs meer krabben, flightless cormorands, lava lizards, havikken, zeeleeuwen, en zelfs een superschattig zeeleeuwtje van nog geen dag oud. Het was heet in de zon, maar dat was het meer dan waard! Daarna nog weer gesnorkeld, weer koud, maar met heel veel schildpadden en zeeleeuwen. In de middag voeren we door naar Urbina Bay. De bedoeling was daar te snorkelen, maar daar was de zee te wild voor. Wel gingen we later nog aan land (in de stromende regen: lang leve de onderwatercamera) om twee nieuwe diersoorten te spotten: de land iguanas en de reuzenschildpadden. Fantastisch om die beesten traag voort te zien scharrelen in het wild, één liep zelfs midden op het pad, waardoor we er eigenlijk niet goed door konden. Wel handig om een foto mee te maken :-). De landschildpadden waren overigens bijna uitgestorven, doordat verwilderde versies van geïntroduceerde dieren zoals geiten, varkens en ratten het leven van de schildpadden moeilijk maakten. Inmiddels zijn al deze dieren van Isabela verwijderd en is er een fokprogramma opgezet om het aantal schildpadden weer te laten stijgen. De 100 dollar “entree” voor Galápagos wordt dus goed besteed.

Tijdens de lunch op de boot zagen we ook nog een paar mobularoggen (die we ook al met duiken hadden gezien) saltos maken vanuit het water. Dat doen ze blijkbaar om parasieten af te schudden. Een geweldig gezicht , waarvan we geen fotos hebben, maar wel een filmpje, dat we later nog zullen delen.

Het volle schema bracht ons de volgende dag naar Elizabeth Bay, waar we een dinghy ride door de mangrovebossen deden. Hier zagen we een grote school ‘golden rays’ in het water, heel gaaf. En verder ook weer veel zeeschildpadden, zeeleeuwen en een paar zwemmende pinguins. Bij Punta Moreno deden we ook weer een dinghy ride, en de laatste keer snorkelen. Die middag hebben we de hele tijd gevaren om aan het einde van de middag aan de zuidkant van Isabela te zijn, omdat daar vaak walvissen gespot worden. Vlak voor de zon onderging zagen we inderdaad een walvis, een walvishaai en een paar mantaroggen, maar door het slechte licht en de ruwe zee hebben we daar helaas geen fotos van. Laat die avond kwamen we aan in Puerto Villamil, het enige dorpje op Isabela, waar we de volgende ochtend aan land gingen om de vulkaan Sierra Negra (één van de 5 vulkanen op Isabela) te beklimmen. Dat klinkt overigens zwaarder dan het is, je kunt vrij ver met een auto omhoog en hoeft dan nog maar 45 min te lopen tot de rand van de caldera. Weer een heel ander Galápagos dan we tot nu toe gezien hadden. De diversiteit aan highlights hier is echt geweldig! De rest van die dag gingen we varen, terug naar Puerto Ayora op Santa Cruz, waar de volgende ochtend onze cruise eindigde.

Wat een fantastische, maar ook erg vermoeiende week hebben we gehad! En het was toch ook wel weer fijn om vast land onder onze voeten te hebben :-).

Na de cruise hadden we nog 5 dagen te gaan op de Galápagos, daarover later meer.