Duiken op de Galápagos

posted in: Blogs, Ecuador-Peru | 2

De laatste paar dagen op de Galápagos hebben we vooral op en in het water doorgebracht. Na terugkomst van de cruise in Puerto Ayora hebben we nog Las Grietas bezocht, een soort kloof tussen de rotsen waar je heerlijk kunt zwemmen, en zijn we nog een dag gaan duiken. Het duiken was bij Gordon Rocks, naar het schijnt de beste plek om te duiken op de Galápagos als je geen liveaboard (=meerdaagse duikcruise) doet. Vaker wel dan niet worden er scholen hamerhaaien (hammerhead sharks) gezien, net als alle andere haaisoorten van de Galápagos, schildpadden, zeeleeuwen en de zeldzame mola mola (ocean sunfish). De verwachtingen waren dus zeer hoog gespannen. Maar we zijn niet teleurgesteld, want we waren nog amper afgedaald of we zagen al een mola mola zwemmen! Dat was veelbelovend :) En toen de duik echt begon, zagen we op 30m diepte een grote school hamerhaaien. Echt van dichtbij! Daarna en ook op de tweede duik zagen we nog meer scholen. Echt fantastisch om deze aparte dieren te zien.

Vanuit Puerto Ayora reisden we met de speedboot nog naar San Christóbal, het vijfde grootste eiland van de Galápagos. Door de wat hogere golven stuiderden we regelmatig over het water. Het kleine plaatsje op dit eiland had een laid back sfeer. Ook vanuit San Christóbal zijn we een dag gaan duiken, dit keer naar Kicker Rock, waar je ook grote kans hebt op haaien. En haaien hebben we zeker gezien, we hebben zelfs nog nooit zó veel haaien (minstens 100) op één duik gezien. Alleen dit keer geen hamerhaaien, maar vooral Galápagoshaaien en rifhaaien. Én twee keer een grote school Eagle rays, en een hele grote school vissen, die als een grote ronde bal boven ons zwom. Eromheen zwommen jagende zeeleeuwen die probeerden een visje uit de bal te bemachtigen. Het zag er minder makkelijk uit dan je zou denken. ´s Avonds aten we bij een restaurant dat uitkeek op het strand waar zich honderden zeeleeuwen verzamelden. Wat een kabaal! En sommige probeerden vanaf het strand het dorpje in te hobbelen. Een aantal wist het zelfs te schoppen tot de hoofdstraat van het dorp en deze over te steken :)

De laatste volle dag op de Galápagos hebben we een dagtrip gedaan naar het eiland Española, aan de zuidkant. Een van de allercoolste eilanden, omdat het het enige eiland is waar je een grote kolonie albatrossen kunt zien. Dit eiland zat niet in de route van onze cruise, dus we waren heel blij dat je dit eiland sinds kort als dagtrip kunt bezoeken (wel 2 uur varen… maar dat was het waard!). Het is een mooi eiland, waar de hoge golven met veel kracht tegen de kliffen aan omhoog spatten.

Naast albatrossen zitten er ook marine iguanas, met iets meer kleur dan de pikzwarte marine iguanas die we tot nu toe gezien hadden, nazca en blue footed boobies en natuurlijk Sally lightfoot krabben en zeeleeuwen. Op het eerste gezicht zijn de albatrossen al groot om te zien, maar op het moment dat ze hun vleugels uitslaan valt pas echt op dat dit enorme vogels zijn, die overigens het grootste deel van het jaar op zee doorbrengen. Als mooie afsluiter hebben we daar ook nog een laatste, erg ontspannende duik gedaan, met zelfs weer twee hamerhaaien (kans dat je ze daar ziet is normaal niet zo groot).

Na twee weken eilandleven, was helaas ook weer het moment aangebroken om afscheid te nemen van de lekkere temperaturen, het strand, de dieren en het duiken. De tijd op de Galápagos is omgevlogen, maar dat is een goed teken. Het is echt een bijzondere ervaring die met weinig andere plekken te vergelijken is. Vanaf San Cristóbal vlogen we naar het vasteland van Ecuador, naar Quito, waar we konden gaan wennen aan de hoogte (2800m), Het was énorm toevallig dat Dik en Astrid ook net in Quito waren, dus daar hebben we die avond gezellig mee gegeten.

Over Quito later meer. Eerst zullen we in een volgende post een aantal van de filmpjes plaatsen die we op de Galápagos gemaakt hebben.

2 Responses

Leave a Reply